Това е много рядък механизъм, произведен в малка бройка!
Янтарь 59206Н
е кварцов механизъм, с централна секундна стрелка. Източника на захранване в оригиналната документация е батериен елемент А-343 "Прима" ТУ 16-529.271-73. Продължителността на захранване от такъв елемент е не повече от 24 месеца. Точността обявена за механизма е +/- 1 секунда за денонощие. Издържливостта, срока за използване на механизма, обявен от производителя е 12 години. На задната страна на механизма има изведени два регулатора, единия за сверяване на стрелките, а втория за принудително поставяне на секундната стрелка върху индекса "12 часа". Механизмите Янтарь се произвеждат в ОЧЗ (Орловски Часовников Завод), в гр, Орел, ул. Октябрьская 27. Града се намира на 360км югозападно от Москва.  Завода произвежда часовници до 2001г, а през 2004г е погълнат от 'Алмаз холдингова група', активите и машините са разпродадени, а помещенията превърнати в търговски и офис обекти.


Механизма Янтарь 59206Н е произвеждан в годините 1975-2001. В началото на този период, сред настолните и стенни часовници използващи енергия от ел.батерия масово са разпространени електромеханите механизми. С течение на годините се установява, че най-слабото място на електромеханичните механизми е балансовото колело, на което се износват шийките на оста. Като следваща логична крачка в развитието на часовниците с батерия, е замяната на баланса със стъпков електрически мотор. Тази еволюция се оказва успешна. Управлението на мотора се извършва чрез проста електронна схема на генератор, отначало изградена само с дискретни елементи и транзистори, а по-късно е добавен кварцов кристал. Интересното и ценното в механизъм Янтарь 59206Н е, че той притежава механична част, изпълнена със зъбни колела, лагеруващи в гнезда с рубини, точно както при истинските, класически часовникови механизми, като същевременно баланса и задвижването му са заместени от съвременен стъпков мотор. С тази замяна се постига опростяване на по-ранната концепция в електромеханичните механизми, при които върху баланса има залепена тежка и много "нежна" бобина, която не рядко е причина за спиране на работата. Втората полза от замяната на баланса е липсата на балансови шийки, които се износват просто, защото няма такива.


Прави впечатление доброто проектиране и разполагането, на отделните модули - механика, електроника, захранващ източник. Батерията е разположена най-отдолу, под всичко останало в случай, че някой немърлив ползватрел забрави да я смени и тя протече. (Заводски, препоръчителното време за използване на една батерия е 1 година, въпреки че има ресурс 2 години.)
При профилактирането на този механизъм трябва, да се внимава проводниците на бобината, които са много тънки, да не бъдат скъсани. По тази причина, първите действия за ремонт на механизма трябва да бъдат демонтаж на платката и бобината..

На снимката горе е показан правилния начин на демонтаж, на платката и бобината. Платката е закрепена с две болтчета към монтажната плоча. Щом болтчетата на платката се свалят, платката трябва да се сложи да легне, като по този начин се освобождава допълнителна свобода за развиване на болтчетата придържащи бобината. Обратния ред на демонтаж - първо бобината, после платката може, да доведе до скъсване на много тънкия проводник на бобината (както се случи в нашия опит).


На долните две снимки е показано, как стъпковия мотор лагерува в рубин. Да, моторът лагерува в истински рубини, точно както се правят качествените голями, настолни или стенни механизми.

         Интересен остатък от доброто старо време, когато се правеше смислено инженерно проектиране, е използването на демпферни втулки (тампони), за захващане на механизма към монтажната плоча, намираща се под циферблата (снимката долу).  Чрез тях теоритично, ако има някакви външни вибрации, влизащи през корпуса на часовника към механизма, ще бъдат погасени или намаляващи влиянието им върху работата на механизма.
      Блазни ме и мисълта, че тампоните са и за още нещо.. а то е, още по-дълбоко познаване на проблемите свързани с вибрациите. Мотора на този механизъм е толкова силен, че е възможно прекомерно отдаване на енергия към колелата, което създава резонансна вълна, която се разпространава в целия механизъм, а когато достигне края му се отразява обратно, след което се връща до пиньона на мотора и потегля отново, повтаряйки цъкъла на тази разходка.. (Стояща вълна). Честа практика в различни механизми и машини е, такава стояща вълна да се гаси с подходящи средства или да се извежда извън системата така, че тя да не се връща в нея... Тази теория за демпферните втулки вероятно не се доближава много до истината, но може и да има нещо вярно, защото наистина стъпковия мотор е много силен, поради  използването му в други модели на часовници, които притежават допълнителен модул за ден и дата, изискващ още енергия.

Mechanic171 прочитайки текущия текст, направи много полезно допълнение, в което обърна внимание, че депферните втулки спомагат за обезшумяване на механизма и на целия часовник. Наистина, след направен тест, където този часовник беше поставен на 1 метър върху маса, звук от него не се чуваше, въпреки рязкото и отсечено движение на секундната стрелка. В сравнение със звука от тиктакане на друг стенен кварцов часовник, нашата обсъждана машина въобще не се чуваше.
Друга интересна подробност за този механизъм и часовник е свързана с неговата секундна срелка (виж снимката долу). Тя е изработена от масивен месинг! Често при кварцовите часовници, в които има монтирани стрелки с голями размери, когато батерията е полу изтощена, възниква проблем с преместването на секундната стрелка в позициите от  х:35 часа до х:45 часа, в която зона се изисква най-много усилие за движение. В конкретния механизъм и модел, въпреки че стрелката е изработена от масивен месинг, тя няма този проблем, защото е идеално балансирана, чрез противовесен сегмент, уравновесяващ масата на дългата част.
По време на приключението по опознаване и профилактиране на този прекрасен часовник, направихме кратко филмче.. нямаше как да не покажем този лъскав, стъпков мотор !!!

Механизъм Янтарь 59206Н v1

  • Производител: Jantar
  • Код на Нещото: Янтарь 59206Н
  • SKU: rwp446-db015

Тагове: Механизъм Янтарь 59206Н v1