Често задавани въпроси

Q:   Това електронен магазин за продажба на стоки и услуги ли е ?
 RW:   Не !   RetroWatches.BG е място за срещи между Мечтатели и Механици. В секцията "Условия за ползване" ще намерите описание, какво е Мечтател и Механик, но накратко казано, това е място за сключване на договори.


Q:    Само Биткойни ли може да се заемат на Механиците ?
 RW:    За яснота, в описанията на различни "неща" в RetroWatches.BG са споменати Биткойни. Основно се придържаме към Биткойни, но е възможно да се прилагат и други методи за онагледяване на условен интерес, при договарянето за взаимно заемане, между Мечтатели и Механици. Каквато и дименсия да има условния интерес, той няма да бъде изразяван в тривиални валути, като BGN, USD, EUR, TAI, JPY..злато или друи ценности, за които са предвидини специални данъчни правила за придобиване, ползване и търгуване. Да, според НАП, Биткойна е обявен за актив, но само толкова е написано в нашето законодателство, което го приравнява към мотика за прекопаване на градината. Мечтателите може да си заемат мотики, гевреци, Етериуми или Биткойни с Механиците.

Q:    Защо не се виждат “цени” за нещата които се предлагат за заемане ?
 RW:    Както се вижда от самия въпрос “цени” е в кавички, защото в RetroWatches.BG не се продава нищо! В страницата на съответен часовник или друго нещо, в дясната и страна, има поставено число с дименсия Bitcoins. То служи за показване на Условния Интерес, за да може, чрез него Мечтател да прецени дали иска, да го заеме за ползване. Примерно, един часовник има Условен Интерес (УИ)  0.0056 Bitcoins, а друг часовник има УИ 0.0082 Bitcoins. Може Мечтателя да не разполага с 0.0082, затова ще избере часовник с УИ 0.0056 Bitcoins. УИ може да се вижда на страницата на даден часовник или нещо, но може и да не се вижда. УИ може да се вижда само от регистрирани потребители, а за не регистрираните, това поле остава скрито.

Q:     Доставките на часовници или други “неща”, само чрез куриери ли се извършват или има и други начини ?
 RW:     Доставките в България се извършват основно чрез куриери. Ако предмета пожелан от Мечтател няма физическо изражение и притежава примерно виртуални характеристики, то той може да се достави и по друг начин, без куриери. Възможно е, доставките да се изпълняват и по не стандартни методи, за които може да научите в секцията "Информация за доставки".

Q:     Може ли Механици, да осигуряват трансфер до gate#terra2light  (станция до Сатурн), срещу Биткойни ?
 RW:     Не, достъпа до телепорта е контролиран от местния оператор, съгласно споразумението по норма SSS (Трите Царици), отнасящо се за управление на 9-ти Сектор. Този оператор контролира порта, следи за спазването на правилата от споразумението за него и земните закони, и още по-малко тези от Р България не важат. За повече подробности свързани с достъпа до 2light трябва да се свържете с официалния им представител.

Q:     Мога ли да продавам, като физическо лице, в  RetroWatches.BG ?
 RW:     Накратко не, но е възможно да станете Механик. Той има право да заема неща. Как се става Механик е описано в секцията Партньорска програма "Стани Механик”. Необходимо е да се уточни още тук, че използването на думата "продавам" в смисъла на търговска сделка е неприложима в RetroWatches.BG. Ако наистина искате да продавате нещо, то мястото ви не е в RetroWatches.BG.

Q:      Ако часовник или нещо получено от RetroWatches.BG се повреди, каква гаранция има ?
 RW:     Часовника, мотиката или нещото, което сте получили от Механик няма гаранция. Разбира се, първоначално часовника ще има вида, който виждате в интерфейса при нас, както и ще притежава характеристики описани там (протърквания на каса, издрасквания, работещ механизъм и т.н.). Получавате нещото проверено и работещо, трябва да се грижите се за него, все едно че е ваше. Ако трябва ремонтирате го, обслужвате го, все пак 256 години са доста време. Ако по някаква причина нещото се развали, унищожи или настъпи друго събитие свързано с частична или пълна промяна в условията на заемане, това не е страшно, достатъчно ще бъде в края на периода от 256 години, да го върнете в каквото и да е състояние или да обявите “задържане”. Връщането е задължително условие, за да сме наистина в казуса на заемане, на предмети или “неща”, в противен случай се влиза в казус на продажба между физически лица. Нашата цел е да няма продажби, а да има само щастливо заети неща, за временно ползване!

Q:      Изпълняват ли се доставки извън България ?
 RW:     Да. Стандартното ни предложение е доставка в чужбина чрез Български Пощи (те предлагат трагични услуги, но това е друга тема). Трябва да се има пред вид, че това дружество не извършва услуги до всички държави на планетата ни и извън нея !  Разходите за доставка в чужбина или извън планетата ни, са за сметка на поръчващия Мечтател, за разлика от доставка в България, при която тези разходи се поемат от Механик.

Q:      Часовниците, които се предлагат за използване, работят ли, да не са ментета ?
 RW:     Предлаганите часовници, в основната си част са антикварни (ретро, винтидж, втора ръка), оригинално произведени минимум преди 25 години. Всеки един часовник, преди да се обяви за заемане от някой Механик, се разглобява напълно, почиства се, частите му се проверяват и се преценява, дали след пълно профилактиране (часовникарски термин) е годен поне за още десетина години работа. Ако се наложи, някои износени части могат да бъдат подменени с други (от донор) или нови, с цел по-добра работоспособност.
В описанието на часовника задължително ще е посочено дали всички части в него са оригинални, дали са от едно и също време, защото това има значение за колкеционерите, които държат цялата механика и части да са автентични, от един и същи период на производство. Когато има подменени части, те ще бъдат изрично споменавани в описанието.
   Старите часовници, не са като съвременните, щом са оцеляли и работят през последните 40-50 години, значи много вероятно е, след обслужване или профилактиране, да може да изкарат в достойна работа още поне 10-20 години..  някога нещата се правеха да бъдат истински!
   За да може даден Мечтател да прецени дали часовника, който е харесал е добър и дали не му се предлага “менте”, той трябва внимателно да чете описанието в съответната страница, създадена точно този часовник. Страницата съдържа подробно описание, актуални снимки, не рядко приложена графика с реално отчетени стойности от Виброграф (часовникарски измервателен уред за настройка работата на механизма), както и снимки на специфични елементи от механизма.

10  Q:      Само часовници ли се предлагат в RetroWatches.BG ?
   RW:     Не, възможно е да се предлагат за заемане и други неща. Нещата могат да бъдат предмети, Биткойни, знание, информация, координати, “виртуални структури” взаимно ценени от заемащите ги страни, договори, стъклени топчета, сънища, методи за генетични манипулации на ДНК, всички видове фотонни потоци, книги, официални обещания, снимки и какво ли още не..

11  Q:      Според дефинициите в българското законодателство договор “Заем за послужване” може да се сключва само за заемане на предмети, а в RetroWatches.BG разширявате прилагането на този вид договори и върху виртуални неща и такива които не са предмети, как ще се сключва законосъобразен договор в такива случаи ?
  RW:     Има просто решение, чрез бъндъл!  Механик може да направи бъндъл състоящ се от две части, едната част ще бъде предмет, примерно стъклено топче, а втората част ще бъде виртуалната или не физическа компонента, промерно “интересна информация”. Като цяло, Механика ще предлага за заемане бъндъл с Условен Интерес.

12  Q:      В  RetroWatches.BG, предлагат ли се наркотични вещества, оръжие и други неща, ограничени или забранени за разпространение ?
  RW:     Не!  Такива неща няма да намерите при нас, политиката ни не толерира разпространение на споменатите неща.

13  Q:      Мога ли да предоставям регистрирания си профил на мои приятели, за да могат и те да ползват неща от вас ?
  RW:     Не!  Всеки профила е прерсонален и споделянето му с друг се счита за много, много .. лошо нарушение. При установяване на такъв случай, издънилия се Мечтател получава статут на Замразен (скован от лошотия човек). Ако до момента, този Мечтател има сключени договори с Механици от RetroWatches.BG, тези договори остават в сила, но се губи възможността за сключване на нови. За да е ясно, трябва да се допълни и това, че създаването на множество профили от един и същ Мечтател, се счита за нарушение, като в този случай, санкцията се разширява до запис в Черния Списък.
  Още, много много лошо нещо е, Механик да предостави своя профила на друг. Санкцията за такова нарушение не е публична, но със сигурност е тежка.

14  Q:      Как може да се осъществява връзка с администрацията на RetroWatches.BG, Механици, Мечтатели, Аватари и Префекти ?
  RW:     Основния начин за връзка с администраторите на RetroWatches.BG е чрез формата "Контакт с нас". Друг начин за контакт е чрез Forum-а, където на видно място има отделен форум наречен "Контакт с администраторите". Все пак, тези връзки не са еквивалентни, затова препоръчваме използването на формата "Контакт с нас", защото нейната комуникация влиза във времевия регистър на RetroWatches.BG. Връзка с Механик може, да се осъществи, отново през формата за контакт, като се посочи ясно и недвусмислено причината за искане за връзка. Възможно е да откриете Механик и във Forum-а, когато той има собствен, специално създаден за него. Не всички Механици имат собствени Forum-и !
   Осъществяване на контакт между Мечтател и Мечтател не е предвидено да се прави, с изключение на мястото, в някоя тема от forum-а, където писането на коментари и др. отношения не се различават от ползването на тривиален форум. Контакт между Мечтател и Мечтател не е препоръчителен от съображения за сигурност и всеки, който го осъществи, ще бъде за негов собствен риск. По-добре не!
 

15  Q:      За какво се използва линка “Специални предложения”, в долната част на екрана ?
  RW:      Това е страница, която показва предложения за наемане на неща, които са в някакъв период на “намаление”, “промоция” или друг режим за привличане на интерес. Показването на информация в тази страница е филтрирана в зависимост от групата, към която принадлежи четящия. Това означава, че различните Мечтатели, Механици или други видове наблюдатели, ще виждат различни неща или нищо.
 

16  Q:      Съобщението “Страница не е намерена или нямате права за достъп! “.
  RW:      Ако видите такова съобщение, най-вероятно вие нямате права за достъп до съответния ресурс. Системата на RetroWatches.BG притежава гъвкава функционалност за управление на всички структури в нея. Най-често, достъпа до страници и ресурси се базира, на стройна йерархична логика от права наследени, от различни Потребителски Групи. Възможно е освен правата наследени от групи, да се прилагат и индивидуални права, упражнявани върху различни категории или продукти.

Всеки, който влиза в системата на RetroWatches.BG , като регистриран потребител, зарежда своя комплект права, съобразени с неговия членски (клубен) портфейл. Не регистрирани потребители, най-вероятно ще виждат минимума от интефейса, който е предназначен за случайно сърфиращи очи.

Home interface
 

17  Q:      Каква информация се съдържа в номера на сключения договор ?
  RW:      На пръв поглед, номера на всеки сключен договор изглежда сложен, но той е изграден по логика, която ни улеснява при използването му, примерно:
 в Договор "Заем за послужване" No.:    Mechanic233-LFUA-2018-B121
     
    формата е    <Mechanic Name>-LFUA-2018-xуууу                                            

              <Mechanic Name> – Името на Вашия Механик по договора, примерно Mechanic233
                                        LFUA –
Съкращение от "Loan For Use Agreement" (Договор Заем за Послужване);
                                         2018  – Година на сключване на договора;
                                       xуууу  – Под номер на договор, може да съдържа букви и цифри.


18  Q:      Само Bitcoin-и ли може да се предлагат за заемане или може да се използват и други криптовалути ?
  RW:      Освен Bitcoin (BTC), Механиците приемат и други криптовалути, като Ethereum (ETH), EthereumClasic (ETC), Litecoin (LTC), но преди да пристъпите към сключване на договор, трябва да уточните с тях, размера на Условния Интерес, изразен чрез съответната криптовалута. Контакта с Механика отговарящ за предлаганото “нещо” или часовник, се прави през формата “Контакт с нас”.

 

19  Q:      Защо виждаме сайта по различен начин при използване от компютър и мобилно устройство ?
  RW:      Платформата, с която е изграден този сайт, поддържа както десктоп машини, така и мобилни устройства. Обикновено, мобилните устройства показват интерфейса на сайта напълно вярно и коректно, защото те обновяват приложенията си често т.е. използват най-новите версии на web браузери. При настолните компютри и лаптопите е възможно, потребителят да го е мързяло, да си обновява браузера до последната актуална версия и това да създава проблем. Най-честия проблем, който се среща е не правилно разполагане на различни полета и контроли върху екрана (или дори липсата им) - това се дължи на използван стар web браузер, който не поддържа стандарта HTML5. Подобно е положението и с виждането на вградени видео клипове в страниците, най-често от YouTube, за които трябва да имате инсталирани последните декодери за H264 компресия, които се самоинсталират, обикновено с обновяването на web браузера, до последната му актуална версия.
Накратко – използвайте винаги най-новата версия на web браузер!
 

20  Q:      Защо надписите във Форума са на български език, как се променят за да бъдат на английски език ?
   RW:      По-голямата част от потребителите на Форума са от България. Поради това, езика по подразбиране на Форума е български. Ако има кандидат потребител, който иска интерфейса му да бъде на английски език, той може да направи това префключване много лесно, от менюто за Регистрация на нов потребител (което по подразбиране е на английски език). След като премине целия процес на регистрация и акаунта бъде одобрен от Администратор, новия потребител, през менюто си за profile, може да промени езика. От смяната на езика няма да има особена полза, защото потребителите основно ще пишат на български език.
 

21  Q:     Колко сигурна е връзката със сайта, как е защитена комуникацията с него ?
   RW:     При осъществяване на връзка с RetroWatches.BG се използва широко използваните стандарти за криптиране SSL/TLS, SNI, поддържани от всички съвременни браузери. По-старите браузери, като IE или тези за OS Windows XP, не поддържат SNI, поради което, ако още ги използвате, на екраните ви винаги първоначално ще се появява съобщение, че връзката ви няма да е криптирана. Нашата препоръка е винаги да браузвате в мрежата с последните версии на браузерите. Това ще гарантира най-висока степен на защита при осъществяване на връзка с някой сайт. За сега не се налага, но при нужда за комуникация извън Terra, може да се използва хибриден, аналогово-спектрален комуникатор, съгласно протокола за връзка в 9-ти Сектор. Едва ли..

 

22  Q:     Попаднах на категория със странно разделение “За Машини”, “За Хора”, “За Същества”. Това игра ли е или нещо друго?
   RW:     Ако сте попаднали на такъв интерфейс, значи е станало грешка, не би трябвало да знаете дори за такова разделение на ресурсите и трябва да съобщите на администрацията чрез формата “Контакт с нас”, като посочите линк. Трябва да бъдете относително бързи в доклада си, защото всички линкове са временни и след определен интервал от време, адреса им се разпада, става невалиден. Докладването за такива грешки се възприема от администрацията, като Добро Дело и се толерира чрез предоставяне на Кредит на Доверие. Кредита е безразмерна величина, но в определени случаи може, да се използва при сключване на договори, взимане на решения или предоставяне на допълнителни права. Преотстъпването на Кредити е възможно, но не се препоръчва. Заемане на Кредити на Доверие в Договор е възможно, като те се третират равностойно на договорен Условен Интерес. След изтичане на времето на действие в договора, ако в него е използван Кредит, този Кредит се счита за употребен и унищожен. Препоръка – не използвайте Кредити в договори, използвайте ги за влияние, престиж или ходатайство!


23  Q:     От показаните до тук въпроси и отговори, може да се предположи, че практически всичко е възможно да се заема в RetroWatches.BG, така ли е  ?
   RW:     Не точно, но по-вярното ще бъде да се отговори с “да”.  Изключвайки забранените неща, тук може да се разменя всичко. Специално място в ресурсите се отделя на безкористното дарителство, споделяне на технологии и знание.  Категория “Технологии” не е публична, до нея имат достъп само доверени Механици и Мечтатели.


24  Q:     Какво означава съкращението ПОРВ ?
   RW:     Съкращението е "Проследяване на обекти в реално време". За да виждате и ползвате такова меню, трябва да сте в подходяща група на Мечтатели, имаща права за достъп. Принципно, ако имате меню ПОРВ и го виждате, значи имате необходимите права и ако влезнете в този интерфейс, ще научите подробности, как се използва.